Poznámky k revoluční akci v Chicagu - Josef Ženka

Poznámky k revoluční akci v Chicagu  - Josef Ženka
Poznámky k revoluční akci v Chicagu  - Josef Ženka
Poznámky k revoluční akci v Chicagu  - Josef Ženka
Poznámky k revoluční akci v Chicagu  - Josef Ženka
376 376 878
376,- Kč

Původní cena: 376,- Kč


Hodnocení:


Poznámky k revoluční akci v Chicagu - Josef Ženka z kategorie média, knihy, se slevou kupte přes Chci.cz.

Knihy DobrovskýZískejte tento produkt se slevou z obchodu Knihy Dobrovský a budete spokojení s dodaným Poznámky k revoluční akci v Chicagu - Josef Ženka .

Detailní informace

Český Američan Alois Richard Nykl (1885-1958) se do historie zapsal především jako lingvista, polyglot a orientalista. Po své devítileté pouti světem se v roce 1916 vrátil do Chicaga, kde se podílel na tamním hnutí krajanů za samostatnost Čech. V Poznámkách k revoluční akci v Chicagu zaznamenal vzpomínky na svou činnost ve válečných letech 1916-1918, do níž se aktivně zapojil na podzim 1916 jako tajemník českého oddělení demokratické kampaně za znovuzvolení Woodrowa Wilsona. Své autobiografické vyprávění doplnil komentářem k činnosti českého hn...utí za samostatnost v letech 1914-1916, s níž se seznámil prostřednictvím chicagského krajanského tisku. Výjimečný historický dokument představuje netradiční interpretaci událostí let 1914-1918 a jednu z prvních kritických reflexí české akce za nezávislost. Autor se v knize vyrovnává i se změnami, jimiž česká komunita v Chicagu a americká společnost prošly během válečných a poválečných let. Edici textu napsaného v letech 1926-1927 doplňuje úvodní studie, v níž jsou přiblíženy životní osudy autora, jeho válečná pouť z Jokohamy do Chicaga a cesta z krajanské společnosti do amerického univerzitního prostředí. Kniha chronologicky navazuje na první díl autorova životopisu Padesát let cest jazykozpytce a filosofa. Text bohatě ilustrují unikátní fotografické a archivní materiály z pozůstalostí A. R. Nykla a E. St. Vráze. V přílohách se nachází výbor z Nyklovy válečné tvorby pro samostatnost Čech, jeho statě k panslavismu či krajanské komunitě, edice unikátních deníkových záznamů zachycujících Masarykovo přijetí v Chicagu v květnu 1918 a několik dalších drobných textů umožňujících lépe pochopit Nyklův náhled na krajanské dění v Chicagu válečných let.

Produkt je výrobek značky Karolinum,národní Muzeum ,distribuovaný s EAN kódem 9788024636801.

Procházet zboží z kategorie Média Karolinum,národní Muzeum, Knihy Karolinum,národní Muzeum.

Sdílejte obsah s přáteli
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílejte na Pinterestu

Podrobné informace o produktu

  • Stav zboží: Nové


Podobné zboží značky a kategorie

Podobné zboží se slevou

Poznámky k revoluční akci v Chicagu - Josef Ženka a další podobné zlevněné zboží z kategorie média sleva, knihy sleva, zde zakoupíte vždy výhodně.

Další informace o značce Karolinum,národní Muzeum a něco z její historie najdete na stránkách České Wikipedii nebo na Anglické Wikipedii.

Pokud jste u nás neuspěli zkuste značku Karolinum,národní Muzeum najít na srovnávači Heureka.cz nebo na Pricemania.cz.

Poznámky k revoluční akci v Chicagu - Josef Ženka
Právě si prohlížíte...

376,- Kč